Griftiaan

De Griftiaan redactie zal regelmatig stukjes op het ledengedeelte van de website plaatsen onder het kopje Griftiaan.

Dezelfde items als in de voormalige pdf-versie zul je vinden op de website, te denken aan:

  • verenigingsnieuws
  • ons roeiwater
  • vloot
  • wedstrijden
  • toertochten
  • jeugdroeien
  • coach tip
  • roeien in.....
  • geef de riem door
  • ploegen-nieuws

Dit najaar heeft scoutinggroep De Vundelaar (uit Twello) het plan om het Apeldoorns kanaal te bevaren met lelievletten. Dat zijn onze zware stalen boten van 6 meter, waarmee je kunt roeien, wrikken, zeilen en jagen.

Vundelaar

Voor deze uitdaging staan 3 enthousiaste sloeproeiers.
Een van de drie is Matthys van Noorden uit Apeldoorn, zoon van Mieke  en Lou van Noorden.
Matthys roeit sinds 2011 in een sloep (op stuurboord) bij Daventre Portu.
In 2015 zijn ze 3x in de week gaan trainen (inclusief alcoholstop) en op een haar na Nederlands kampioen geworden.
Na 3 jaar in China te hebben gewoond heeft hij het roeien in Deventer weer opgepakt: op de fiets vanaf Apeldoorn naar Deventer, 1-1.5 uur roeien in een gig en dan weer terug naar huis.

Omdat we middels de Griftiaan een platform willen bieden waar alle leden actuele informatie in kunnen terug vinden, nodigen wij iedereen uit om zoveel mogelijk nieuws met ons te delen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het hoeft dus geen kant en klaar verhaal te zijn. Wij maken er een artikel van en plaatsten dat in de Griftiaan.

Hessel, Ger en Ilse hebben op zaterdag 16 september 2023 meegedaan aan de Mastenbroek Marathon. Deze marathon is 54 kilometer lang en wordt jaarlijks georganiseerd door de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging. Je vaart om de Mastenbroekpolder heen, deze is in 1364 al drooggelegd. Het inroeien start op het Zwarte Water, vervolgens ga je een sluis door. Vanuit de sluis start de eerste etappe over de IJssel. Bij de brug bij Kampen stopt de tijd, en vaar je de Ganzensluis in. Na de lunch- en plaspauze start het tweede deel van de tocht over het Ganzendiep, de Goot, het Zwarte Meer en het Zwarte Water.

Tot zover de feiten.

En opnieuw was het mooi weer om een Open Dag te houden: zon en droog.

De ruimte tussen de containers was gezellig ingericht met een sta-tafel voor de aanmeldingen van nieuwe leden en zitjes voor het nuttigen van koffie, thee en lekkers.
Veel nieuwe gezichten en een aantal oud bekenden zullen we binnenkort op het Kanaal kunnen verwelkomen.

Vrijdag 28 juli vertrokken we met 15 man/vrouw, om 8 uur vanuit Apeldoorn naar roeivereniging Salland in Gramsbergen, voor een tocht op de Vecht van 30 km.  Rond 9.30 kwamen we daar aan en werden hartelijk ontvangen met koffie en een flink stuk stevige cake, waar je wel 15 km op kon roeien.

Theo, ooit lid van Salland, vertelde hoe de route liep en wat voor obstakels en bijzonderheden we konden verwachten. Norbert gaf als bedankje de vereniging een echt Grift kwartet cadeau, wat goed in de smaak viel.

Bij de Zwarte CrossWat doet een roeier op de Zwarte Cross? Brommers kieken? Dat ook. Maar vooral: geld verdienen voor de Grift en ondertussen sfeer proeven. 

Schildering op de kade bij de vissteigerSinds enige tijd is een kunstenaar bezig om schilderingen aan te brengen op de oude kademuren en duikers langs Kanaal Zuid tussen de Marchantdam en Matenpoortbrug.

Op dit moment wordt er geschilderd op de muren bij de koekjesfabriek langs Kanaal Zuid, ons voormalig roeiwater.

Voor de verbreding van de A1 wordt er tussen de dubbele brug en de A1 een tijdelijke werkbrug aangelegd. De werkzaamheden voor deze brug zijn deze week begonnen.

Let dus goed op, want de doorvaart wordt versmald. Met de aannemer is afgesproken dat hij de brug zo hoog en breed zal maken dat we er zonder liggen en slippen onderdoor kunnen roeien.

De trotste Maria die op 17 juli van Ger de van Olstbokaal kreeg overhandigd.
Zoals te zien was zij er erg mee verguld.

Op 13 juli zijn trede 3 en 4 geplaatst. Volgende week zal de laatste hand gelegd aan het vernieuwen van de toegang tot het vlot met nog een 5e trede.

Graafwerk, tilwerk, aanharken en bezemen....paar dagen werk maar het resultaat mag er zijn!

Zaterdag 10 juni was het dan zover, ons laatste roeiexamen van de cursus.

De examinatoren Monique en Hessel waren kritisch en wisten ons zelfs nog wat nieuwe dingen te leren. Na om de beurt onze theoretische kennis, onze stuurmanskunst en onze roeiskills te hebben getoond mochten we door met de hele groep!

Holland Colours Apeldoorn (HCA) heeft het personeel, in het kader van duurzame inzetbaarheid, in de gelegenheid gesteld om een roeiclinic te volgen en dat leek mij wel wat ?. RV de Grift verzorgt roeilclinics en zo kwam het dat ik op woensdag 17 Mei samen met 6 andere collega’s op het terrein van RV de Grift werd verwacht.

Aangekomen trof ik enthousiaste roeiers en een gezellig zitje met koffie, thee en koekjes. Na een korte kennismaking was het tijd om op het droge te oefenen op een ergometer. Er stonden twee apparaten voor ons klaar en zo konden wij op het droge proberen wat er straks op het water van ons verwacht werd.