Griftiaan

Voor deze uitdaging staan 3 enthousiaste sloeproeiers.
Een van de drie is Matthys van Noorden uit Apeldoorn, zoon van Mieke  en Lou van Noorden.
Matthys roeit sinds 2011 in een sloep (op stuurboord) bij Daventre Portu.
In 2015 zijn ze 3x in de week gaan trainen (inclusief alcoholstop) en op een haar na Nederlands kampioen geworden.
Na 3 jaar in China te hebben gewoond heeft hij het roeien in Deventer weer opgepakt: op de fiets vanaf Apeldoorn naar Deventer, 1-1.5 uur roeien in een gig en dan weer terug naar huis.

Zijn oud-buurman, botenbouwer en sloeproeier Ron Straver zocht teamgenoten om de oversteek over de Atlantische oceaan SloepRoeien1te wagen en zowel Matthys, als Rutger Menger (2.10 meter uit Leeuwarden) meldden zich meteen aan. Sloeproeiers zijn uit het juiste hout gesneden, maar moeten zich wel omscholen tot scullend roeien met rolbankjes. Wist je dat sloeproeiers onze skiffs gekscheren dakgoten noemen, omdat ze zo smal en instabiel zijn!

Om dat goed te oefenen, gebruiken ze een Finse Savo 650d waar ze de IJssel mee op gaan. Pas in maart komt hun oceaan roeiboot beschikbaar en gaan ze ook echt op zee oefenen.
Zie . https://smallboatsmonthly.com/article/savo-650d/

De energieopwekking tijdens hun tocht geschiedt normaal gesproken met zonnepanelen, standaard uitrusting op de Rannoch R45. Echter de mannen willen als nieuwigheidje en sponsor-aantrekker ook waterstoftechnologie meenemen. De opgewekte elektriciteit hebben ze nodig voor de radio, gps, satellietverbinding en watermaker.
Verder is het leven op astronautenvoer.

De tocht staat gepland voor december 2024 en zal beginnen bij de Canarische eilanden, pal west richting het Caribisch gebied. Zo’n 3000 mijl of 4800km.

SloepRoeien2Tijdens de oversteek zijn de roeiers volledig op zichzelf aangewezen. Er varen 2 zeilboten tijdens de tocht mee die, indien nodig, binnen 2-3 dagen assistentie kunnen verlenen.
Om de dag is er wel kort radiocontact.

Als eerste op de agenda moeten ze van de organisatie World’s Toughest Row de verplichte offshore cursus in Engeland voltooien (september), waarin ze worden opgeleid in gebruik van navigatie, radio, en EHBO. Eenmaal terug moeten ze de balans opmaken qua sponsoring en besluiten of ze het huurcontract voor een Rannoch R45 gaan tekenen,

Dat is een uitdaging an sich: De huur van de boot alleen al kost €25.000 en het totale project loopt tegen de €100.000.
De komende tijd wordt er dus naarstig op zoek gegaan om voldoende sponsorgeld binnen te halen om het project financieel dekkend te krijgen. Ook hopen ze voldoende op te kunnen brengen voor het goede doel: Stichting ALS.

Wij wensen ze veel succes en vragen leden van de roeiclub sponsor leads en tips te delen! Hopelijk mogen we regelmatig over ze vertellen.

Op de website is informatie te vinden over hun project. Ga hiervoor naar: www.hollandoceanteam.nl.
Ook zijn we te vinden op LinkedIn en Instagram (‘Holland Ocean Team).

En mocht het onderweg eens niet mee zitten dan zal dit beeld de mannen ongetwijfeld helpen om door te varen tot de kust van Antigua.

SloepRoeien3