Marathon-roeien

Begin dit jaar had ik me voorgenomen het marathonroeien te gaan ervaren. Na de maraton-informatiebijeenkomst dan ook enthousiast wat kruisjes in mijn agenda gezet, maar dat liep allemaal wat anders. Na een paar maanden kwam dan toch het bericht: het mag weer!

En in mijn agenda stond nog het kruisje op 12 september voor de Mastenbroekmarathon bij Zwolle. Ik hoorde hier en daar dat het een marathon was die goed te doen was, ‘slechts’ 51 kilometer, met een stuk stroomafwaarts over de IJssel. Ik heb me ingeschreven.

Vanuit de organisatie kwam het bericht we mee mochten doen en dat de deelnemers in twee startgroepen werden verdeeld. Wij in de tweede, we mochten uitslapen. Op zaterdagmorgen om half negen waren Suzanna, Nelleke, Arjen, Ger en ik dan ook met de Rietbeek present bij de Zwolsche Roei- en Zeilvereniging. Wat een mooi gebouw en botenloods!

Na de instructie vertrokken we iets na negen uur naar de Spooldersluis bij Zwolle die alle startende boten op de IJssel afzette. Daar begon de wedstrijd. We gingen vlot van start en werden daarbij zelfs geflitst door de waterpolitie, gelukkig mochten we door. Het weer was prima, fijne temperatuur en overwegend bewolkt. Alleen die wind, die had die ochtend de mooie kronkelende IJssel op sommige plekken in een woeste rivier veranderd. De golven sloegen over boord. De eerste 15 kilometer waren dus meteen al pittig! Gelukkig loodste en coachte Suzanna ons daar vakkundig doorheen.

We waren blij dat ze aankondigde dat de brug bij Kampen nog 50 slagen verwijderd was. Toen we na een veelvoud van die 50 slagen die brug passeerden was de tweede brug vlot bereikt. Daar werd de tijd stilgezet en konden we rustig doorroeien naar de Ganzensluis waar we de IJssel verlieten. Na de sluis mochten we een korte stop houden bij de Kamper Roeivereniging IJssel.

De tijd werd na de pauze weer gestart voor de tweede etappe van 30,5 kilometer. Deze liep via brede vaarten, Het Ganzendiep en de Goot, naar het Zwarte Meer waar het water ook nog tekeer ging. Tenslotte via het Zwarte Water langs Genemuiden en Hasselt terug naar het beginpunt. We waren daarmee om de Mastenbroekerpolder gevaren, een polder drooggelegd in 1364.

Bij de finish stond soep en brood voor ons klaar en kon ik terugkijken op een mooie, gezellige, hier en daar pittige eerste marathon. We zijn gefinished in een tijd van 4:05:53, daarmee zijn we 5de geworden van de 15 deelnemende C4-en. Een mooie prestatie voor een ploeg waarvan de meesten niet eerder een marathon hebben geroeid.

Het was een mooie ervaring! Op naar de volgende....

Volgende Marathons

za, 4-sept - 20:00 ~ 20:00
Elfsteden Roeimarathon
zo, 5-sept - 20:00 ~ 20:00
Elfsteden Roeimarathon