Griftiaan

Op zondag 3 december heeft de Grift met 2 ploegen meegedaan aan de Beatrix winter race in Eindhoven.

Vanochtend werd met schitterend weer de onderlinge wedstrijd gevaren. Dat mooie weer was toeval, maar wat hadden we een geluk:  droog zonnig weer bij het roeien en bij de prijsuitreiking. Verder was alles strak georganiseerd en niets aan het toeval overgelaten. Dankzij de supervoorbereiding liep alles op rolletjes en bleek het programma tegen last minute wijzigingen bestand.Vooral dat laatste werd volop getest. Door ziekte werden een avond van te voren door roeiers gewoon organisatoren weggekaapt. Maar de organisatie leed er niet onder. En zelfs twee laatkomers kregen het programma niet stuk. Nog net op tijd kon ook hun wedstrijd gevaren worden.

Aan Gert-Jan zijn 10 vragen voorgelegd over de Elfstedentocht 2019 waar de Grift dit jaar weer aan heeft mee gedaan.

  1. Hoeveel roeiers deden er in het team de Grift mee dit jaar?

Dit jaar deden 9 leden van De Grift mee met de Elfstedentocht. We hadden verder een gastroeiers van Daventria en twee van ’t Diep zodat we een compleet team van 10 roeiers en 2 sturen hadden.

ARV de Grift doet ook dit jaar weer mee aan de Elfstedentocht.
Wij legden een aantal vragen voor aan een van de sturen, Marjolein.
Naast  Marjolein zal ook Tom Zalmstra als stuur mee reizen.

Lees verder over het wel en wee van een stuur bij deze tocht..

Hessel heeft op woensdag 22 mei j.l. de Laga Roeimarathon (100km) geskifft.

Ilse: Hoeveel keer heb je nu de ringvaart geroeid Hessel?

Hessel: Dit was de achtste keer. Vanaf 2011 heb ik elk jaar ingeschreven, maar in 2017 is de Ringvaart Regatta niet doorgegaan vanwege een voorjaarsstorm op die dag.

Op zondag 19 mei zijn de eerste onderlinge wedstrijden van ARV de Grift aan de Zuidzijde van de Marchantdam gehouden.
Een aantal jaar geleden werd dit aan de Noordzijde van de Marchant dam gehouden
Een eerder geplande dag kon door slecht weer niet doorgaan.

Op 10 februari roeiden twee teams van De Grift mee in de Twentse Winterwedstrijden. De Grift Heren(Jan, Gerwin, Ger en Henk gestuurd door Marjolein) startten in de tweede heat, ons mixed team van de Dreams in de derde. Hoewel voorspeld was dat het de hele dag zou regenen was het zo goed als droog, al stond er een zeer stevige wind.

Ik probeer m’n gedachten te verzetten door in m’n hoofd een liedje mee te neuriën op de maat van de melodie die de regendruppels vallend op m’n regenjack maken. Voor me zie ik dikke druppels als rijpe kersen op het voetenbord uiteenspatten. Buiten dat het regent is het ook erg koud. Ik hoor Herman aan de roeiers in de boot naast ons vragen waar ze vandaan komen. “So I listen to the radio, listen to the radio” Gaat het in m’n hoofd. Nee het zijn niet de The Corrs met Radio. Misschien iets meer down tempo. Een ballade past wellicht beter bij deze regenmelodie. Ik word uit m’n gedachten gehaald doordat ik de roeiers in de boot naast ons op een vraag van Herman hoor antwoorden dat de roeivereniging waartoe ze behoren niet bij water in de buurt ligt. Wel is de vereniging ongeveer 100 leden groot. De belofte van roeien alleen, was klaarblijkelijk voldoende om 100 mensen in de benen te krijgen. Of was de aantrekkingskracht van een lidmaatschap van een sportvereniging zonder daadwerkelijk te moeten sporten hier de katalysator geweest. Zegt misschien iets over de sportieve ambities van deze leden. Hoe dan ook, het is goed de tegenstand te kennen.

Op 7 oktober heeft de jaarlijkse Amstel-Drecht Regatta plaatsgevonden. Twee teams van de Grift waren van de partij. Voor de GriftHeren waren Robert Gosens, Jacob Groenendijk, Bas Bresters en Henk Vos afgevaardigd. Zij werden gestuurd door Marjolein Tomassen. Het tweede team bestond uit leden van het team Dreams, versterkt met Ger Castelein. De Dreams waren in dit team vertegenwoordigd door Mariëlle Kemper, Fokko Essen en Gerwin Hulsteijn. Eerstgenoemde is overigens als Michiel Horsman aangemeld, omdat naar verluidt een herenteam uitsluitend uit heren mag bestaan. Een voorwaarde die doet vermoeden dat de emancipatie binnen het roeien nog niet tot volle wasdom is gekomen. Dit tweede team werd gestuurd door Rik Graaf.

Het Elfstedenteam laat werkelijk niets aan het toeval over en legt de lat hoog:

  • uitgebreide voorbespreking.(zie hieronder het artikel van Gerwin)
  • het in topconditie brengen van de Vossebeek.
  • Speciaal voor de Elfstedentocht is de huid van de Vossebeek in Heerenveen geprepareerd en voorzien van  een “wedstrijdcoating”.

Verder zijn de riggers door Marjolein geprepareerd en voorzien van houten blokjes waardoor er een groter span is ontstaan. Dit moet mede bijdragen aan het realiseren van de gewenste toptijd.

 

Voorbespreking...... (Gerwin)

Op het vreselijke tijdstip van  4.45 uur op een zaterdagochtend meldden Conny, Michiel, Hessel en ik ons bij onze clubcontainers.

Monique reed via Stroe om Tom op te pikken en zo kwamen we allemaal in Utrecht, waar maar liefst drie verenigingen op rij een echt clubhuis delen.

De klanken van de Eagles schallen uit m'n wekkerradio. Radio Veronica heeft weer een evergreen opgeduikeld om me te laten ontwaken. Het is 7 uur 's ochtends. Ik wrijf de slaap uit m'n ogen en richt mezelf op. Waarom was dit ook weer een hobby? Het is zaterdag 11 november en de Lingebokaal staat op het programma.

Om 8 uur heb ik met 4 andere Dreams leden afgesproken bij de vereniging. De ploeg bestaat vandaag uit Herman de Waal op slag, ondergetekende op 3, Tom Wigleven op 2 en Remco Hertgers op de boegpositie. Deze gelegenheidscombinatie wordt door de bochtige wateren van Leerdam gemanoeuvreerd door Jantien Mekking. We komen uit in de categorie HC4*.

Aangekomen in Leerdam hebben we een uur voordat de boot in het water moet. Anders dan de waarschuwingen die ik vooraf heb gehad, is het te water laten van de boten een betrekkelijk comfortabele aangelegenheid. Van meer ervaren teamgenoten hoor ik dat de organisatie verbeterd is ten opzichte van voorgaande jaren. Helemaal comfortabel wordt het echter nooit wanneer roeiers half struikelend over riemen, zich tussen de andere boten door laverend, met een C4 op de nek, een weg naar het vlot proberen te banen.

Na het oproeien begint het lange wachten. Aanvankelijk lijkt het mee te vallen met de kou, maar nadat de warmte ontwikkeld bij het oproeien zich via m'n isolerende kleding een weg naar buiten heeft gebaand, begint de kou zich meester te maken van m'n lichaam. Met verbazing kijk ik naar de boten die ons omringen. Je zou de roeiers die in korte broek en t-shirt in de koude Leerdamse wind dobberen de kost moeten geven. Terwijl ik me afvraag of kou een emotie is, begint deze grip op m'n blaas te krijgen. Op dat moment hoor ik iemand triomfantelijk zeggen “zo dat is een hele bidon vol!”, terwijl hij de urine vanuit zijn bidon in de Linge laat lopen. De gedachte om dit voorbeeld te volgen schiet door m'n hoofd. Waarom was dit ook weer een hobby?

Volgende evenementen

Geen evenementen

Grift-agenda

Juli 2020
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2